Rychlý oběd či večeře – výtečný kuskus s grilovanou zeleninou a kuřecím masem

Kuskus se zeleninou, Zdroj: Archiv autoraKuskus se zeleninou, Zdroj: Archiv autora
23. květen 2016  Eva   Recepty  3081 zobrazení  526 slov

Kuskus je úžasný v tom, že se nevaří, ale jen zalije v poměru jedna ku jedné vroucí vodou a máme de facto hotovo. Navíc se hodí jako příloha snad ke všemu co nám fantazie dovolí. K masu, zelenině, ale i jako snídaně například s banány, medem a skořicí.

Kuskus je jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. První historicky doložený záznam o kuskusu pochází ze 13. století a to z hispánsko-muslimské kuchařky. Postupně se zabydlel po celém světě. Může za to jeho rychlá příprava, univerzální chuť a příjemná konzistence. Jedná se o do kuliček vytvarovanou krupici, která je ze spařené pšenice, ječmene nebo prosa. Je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor. Dodá energii, výborně zasytí, i když je lehký.

Reklama

My si ho uděláme s grilovanou zeleninou a kuřecím masem. Výčet zeleniny ale můžete jakkoliv obměnit podle vybavení vaší ledničky. Opravdu se snese s čímkoliv...

 

 

 

 

 

Ingredience:

  • 200 g kuskusu (cca pro 2 osoby)
  • 200 ml vody
  • sůl
  • olivový olej, máslo
  • sladká paprika
  • 1 cibule
  • 2 žampiony
  • 10 oliv
  • 5 rajčátek
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 dkg kuřecích prsou

Postup:

200 g kuskusu v míse se lžičkou másla a trochou soli zalijeme v poměru 1:1 vroucí vodou. Po pár minutách, kdy kus kus nasákne veškerou vodu, ještě přidáme lžičku olivového oleje, vidličkou načechráme a máme hotovo. Takto připravený kuskus může sloužit jako příloha. My si k němu na větší pánvi či grilu opečeme na oleji kousky osoleného kuřecího masa dozlatova. Maso odložíme z pánve stranou. Na novém oleji opečeme nejprve cibuli dozlatova.

Po chvíli k ní přidáme ostatní nadrobno nakrájenou zeleninu a orestované kuřecí maso. Vše zasypeme červenou paprikou, trochou soli, podlijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut podusit. Směs důkladně smícháme s kuskusem a můžeme podávat.

Tip: Skvěle chutná takto připravený pokrm posypaný balkánským sýrem či fetou.

Vyzkoušejte i naše další bezmasé recepty:

seitan se špenátem a hranolkami

rychlé čočkové karbanátky

tradiční bramborové lokše

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře