Upečte si báječný, trochu jíný švestkový koláč. A nebojte se ovonět ho rumem!

Švestkový koláč, Zdroj: Archiv autoraŠvestkový koláč, Zdroj: Archiv autora
26. říjen 2016  Eva   Recepty  924 zobrazení  444 slov

Dostala jsem nádherné zralé švestky a přišla chut´na koláč. A já jsem si vzpomněla na tenhle obrácený švestkový koláč. „Fígl“ je v tom, že začneme švetkami, na ně vylijeme těsto a po upečení ho vyklopíme z formy.

Defacto ho můžeme upéci s jakýmkoliv ovocem. Skvěle se ke skořici a rumu hodí například jablka nebo hrušky.

Reklama


Ingredience:

  • 100 g másla
  • 1 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 2 lžíce skořice
  • špetka soli
  • 80 g třtinového cukru
  • 500 g švestek
  • 2 vejce
  • kelímek bílého jogurtu
  • lžička citronové kůry
  • lžička jedlé sody
  • tuk k vymazání formy
  • 200 g hladké mouky
  • kokosové nebo sojové mléko (možno použít i mléko klasické)

Postup:

Polovinu změklého másla rozpustíme společně se skořicí, rumem, polovinou cukru a lžící medu v malém hrnci a směsí vylijeme vymazanou formu na koláč. Výborná je ta s odnímatelným okrajem. Na dno vyskládáme čtvrtky vypeckovaných švestek. Druhou část másla ušleháme se zbylým cukrem, vajíčky, jogurtem, moukou a nastrouhanou čerstvou citronovou kůrou. Pokud je těsto moc husté, naředíme směs trochou mléka.

koláč

Já použila kokosové, hodí se svojí vůní a chutí skvěle. Vhodné je i mandlové, ale můžeme použít jakékoliv, které máme po ruce. Směs vylijeme na švestky a pečeme asi 50 minut na 200 stupňů. Poté koláč vyklopíme spodní stranou nahoru. Tip: Koláč dozdobíme pár lžícemi jogurtu či zakysané smetany. Ideální je podávat ho ještě trochu teplý.

Vyzkoušejte i naše daší recepty na koláče:

jablkový koláč s mřížkou, ořechový koláč s meruňkami,

vlahý mrkvový koláč či borůvkový kynutý koláč.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x


Komentáře