Změna je život! Místo jablečného závinu zkuste francouzský koláč clafoutis

clafoutis, Zdroj: Archiv autoraclafoutis, Zdroj: Archiv autora
22. srpen 2016  Eva   Recepty  2000 zobrazení  347 slov

Clafoutis (čteme zhruba klafoty) je francouzský koláč podobný naší bublanině. Běžně se dělá s třešněmi nebo třeba s hroznovým vínem. Mě zaujala kombinace jablek, skořice a rumu. To nemohlo dopadnout špatně... Žádná kypřidla, dokonce i sojové mléko, namísto kravského, na chuti a vlahosti nic nezkazilo.

Tip: Koláč bude skvěle chutnat s použitím mandlového mléka.

Reklama


Ingredience:

  • 500 g jablek
  • 50 g másla
  • hrnek cukru
  • hrnek hladké mouky
  • hrnek sojového nebo jiného mléka
  • 1 p. l. skořice
  • 3 vejce
  • 100 ml rumu
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli

Omytá jablka, nakrájená na zhruba půlcentimetrové měsíčky, pečeme asi 15 minut na másle v hlubší pánvi. Pánev sundáme z plamene a k jablkům přidáme rum, skořici a cukr. Promícháme a asi půl hodiny macerujeme (tedy necháme naložené, aby se chutě spojily). Mezitím si v míse, nejlépe elektrickým šlehačem (ale není nutné) připravíme z vajec, mouky, mléka, vanilkového cukru, špetky soli a šťávy z macerování těsto. Formu na pečení vymažeme máslem a dno pokryjeme asi polovinou macerovaných jablek. Zalijeme těstem a poklademe zbylou část jablek. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme dozlatova asi 40 minut. Moučník podáváme teplý, posypaný moučkovým cukrem.

Vyzkoušejte i další báječné koláče: rychlý jahodový koláč, vlahý mrkvový koláč či božský borůvkový koláč.

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Eva

Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 3x


Komentáře