Jak si vyrobit domácí ochucený olej prvotřídní chuti

ochucený olej, Zdroj: Archiv autoraochucený olej, Zdroj: Archiv autora
9. červen 2016  Magda   Jak vyrobit?  6203 zobrazení  835 slov

Ochucené oleje oceníte v teplé i studené kuchyni. Jejich přípravu zvládnou i děti. Nejdůležitější je vybrat správné bylinky a koření, po kterých získá olej svou chuť a připravit si nádoby, ve kterých bude ochucený zázrak vznikat. Mám pro vás podrobný návod a tipy na 2 kombinace koření a bylinek.

Ochucený olej je možné připravit z klasického rostlinného či slunečnicového oleje. Nejlepší volbou je ale panenský olivový olej. Proč? Obsahuje totiž vitamin E a důležité mononenasycené mastné kyseliny.

Reklama

 

Příprava bylinek a dalších surovin

Nejdříve ze všeho se musíme rozhodnout, jakou chuť by měl náš ochucený olej mít. Je to poměrně jednoduché a záleží na nás, pro co se rozhodneme. Existují snad nekonečné možnosti. Vsadit můžeme na ostřílené kombinace.

 

Moje nejoblíbenější je kombinace:

  1. rozmarýn, sušený zázvor, černý pepř
  2. oregáno,  sušené chilli papričky, nové koření

Mezi vhodné bylinky, které dodají oleji skvělou chuť, dále patří: bazalka, tymián, estragon, kopr, majoránka či pažitka.

Chuť podpoří i tyto suroviny: česnek, pepř, citron, limeta a mnoho dalších.

Rozhodně se nebojte experimentovat a zkoušet nové kombinace. Aby vám nebylo líto, že plýtváte olejem a bojíte se výsledné chuti, naložte suroviny jen do malého množství oleje.

Aby se olej nezkazil, musíme nejdříve všechny suroviny očistit. Bylinky opláchneme vodou, poté je musíme nechat usušit. Do olejů se hodí výhradně čerstvé bylinky. Pokud budeme používat citron či jiné citrusy, měly by být ideálně v bio kvalitě.

bylinky na olej

Příprava nádob

Na přípravu ochuceného oleje používáme nejlépe skleněné nádoby, které se dají neprodyšně uzavřít. Já s oblibou používám skleničky od kávy, hodí se také skleněné lahve s korkovým špuntem. Zkrátka použijeme takovou nádobu, kterou lze uzavřít, aby se k oleji nedostal vzduch.

Postup přípravy ochuceného oleje

Jak používat ochucený olej?

Stačí vždy jen několik kapek.

  • hodí se do salátů
  • perfektně ochutí maso na grilování
  • ideální na zapékané bagety

Je to triviálně jednoduché. Do připravené umyté a suché nádoby dáme bylinky a další suroviny.

Zalijeme dostatečným množstvím oleje. Olej můžeme nalít studený. Je ale lepší ho zahřát (maximálně na 60 stupňů), lépe se propojí chutě. Vše musí být ponořeno. Čím více bylinek a dalších přísad dáme, tím bude chuť intenzivnější.

Jakmile máme hotovo, sklenici uzavřeme. Dáme na místo, kde je pokojová teplota. Nemusí to být ani místo temné, na olej by jen nemělo pražit sluníčko. Můžeme si sklenice dát třeba i na kuchyňskou linku, vznikne nám krásná ozdoba. Přísady macerujeme asi 3 týdny. Pravidelně chodíme kontrolovat, jestli se nekazí. Pokud pozorujeme, že suroviny hnijí, musíme bohužel olej vylít. Stává se to ale jen málokdy.

Po 3 týdnech olej přecedíme a můžeme si užívat jeho chuť. Vydrží nám déle, pokud ho budeme opět skladovat v uzavřené skleněné nádobě.

Jestliže máte rádi domácí výrobu, vyzkoušejte také naše návody na:

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Magda

Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.



Hodnocení

Hodnocení: 5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x


Komentáře