Generálka na Vánoce – moravský bramborový salát
4. prosinec 2017 Roman Beneš Recepty 6864 zobrazení 838 slovVánoce se blíží. Některé z nás to znervózňuje, jiní se naopak těší. Abychom si ukrátili čekání na Vánoce a zbavili se nervozity (nebo více podpořili těšení se na ně), je fajn pustit se do činnosti, která nás baví a třeba je z ní i nějaký užitek. Takovou činností je též vaření.
Když už máme ta vánoční témata všude, proč se nepustit do bramborového salátu? Prolistujte si Kaufland leták a najdete tam majonézu i tatarskou omáčku v akci. Vyzkoušejte si tentokrát sladkokyselou moravskou variantu bramborového salátu, kde použijete právě tatarskou omáčku. Tenhle recept rozhodně má čím překvapit!
Co budete potřebovat:
- brambory varného typu A nebo AB
- sterilované okurky
- mrkev
- petržel
- celer
- vejce
- sterilovanou papriku
- zelený hrášek (nejlépe mražený)
- cibuli
- tatarskou omáčku
- mléko
- ocet
- cukr
- sůl a pepř
- na ozdobení plátky citronu
Na první pohled je to mnoho ingrediencí. Ale pokud chcete udělat poctivý moravský salát, je potřeba se pustit do poctivé přípravy. A s mnoha tradičními ingrediencemi. Základem tohoto receptu je sladkokyselá chuť. Takže žádná uzenina, žádná hořčice ani nic podobného, co není ve své podstatě sladkokyselé. Rozhodně se vyhněte sterilovanému hrášku. Zkazili byste jím celou chuť salátu. Kupte raději mrazený, třeba Tesco jej nabízí hned od několika výrobců.
Můžete pořídit sterilovanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu – tedy kořenovou zeleninu, s hráškem a paprikou. Ale počítejte s tím, že rozhodně nepůjde o křupavý zážitek. Čerstvá zelenina a mražený hrášek poslouží mnohem lépe. Ale je to piplačka.
Jak postupovat:
Brambory zásadně ve slupce
Dobrý moravský bramborový salát se připravuje dva dny – s tím musíte počítat. Nejdříve si uvaříte brambory celé a ve slupce. Během vaření brambor a jejich následného chladnutí si přichystejte zeleninu.
Zeleninu povařte ve sladkokyselém nálevu
Do kastrůlku dejte na kostičky nebo na proužky nakrájenou mrkev, petržel, celer (celeru méně) a také hrášek. Zalijte vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Ochuťte solí, cukrem a octem, do výrazně sladkokyselé chuti. A dejte vařit. Povařte jen několik minut, aby zelenina nebyla tuhá, ale aby zůstala na skus křupavá.
Cibuli je lépe spařit
Mezitím si na kostičky či na proužky nakrájejte cibuli a nasypte ji do téměř hotové vařící se zeleniny. A hned vypněte. Cibule se má jen spařit. Potom zeleninu s cibulí slijte, ale nálev, ve kterém jste vařili, si ponechte.
A jde se na první míchání
Jakmile brambory vychladnou, oloupejte je a protlačte přes mřížku na brambory. Tak je tvorba bramborových kousků do salátu asi nejrychlejší. Můžete samozřejmě i krájet. Brambory osolte, opepřete a přidejte k nim zeleninu, též nadrobno nakrájené sterilované okurky. A také horké mléko. Na kilo brambor asi deci mléka. A hned zamíchejte. Pak přidejte i trochu nálevu, ve kterém jste zeleninu vařili, případně nálev z okurek, ale ten bude asi potřeba dosladit (pokud okurky kupujete). Opět promíchejte. A uplácněte.
Salát se musí přes noc uležet
Výsledkem musí být salát, který je dost slaný i šťavnatý. A dejte jej uložit do chladna. Přes noc brambory natáhnou šťávu i sůl. Druhý den přidejte nadrobno nakrájená vejce uvařená natvrdo a také tatarskou omáčku. Pozor, ne majonézu, ale tatarku.
Poslední dodělávky
Vše smíchejte a dochuťte podle toho, která složka chuti je slabší (sladká, slaná, či kyselá). Do salátu ještě můžete přidat i sterilovanou papriku. Anebo ji použít jen na ozdobu spolu s plátky vajíčka nakrájeného na kolečka a také s kolečky citronu. Výsledek bude efektní! A věřte, že si pochutnáte!
Můžete udělat i lehkou variantu bez tatarské omáčky. Bude stačit jen trocha oleje (ne olivový). Případně tatarku nahradit zakysanou smetanou či dobrým jogurtem. Kdo má rád kukuřici, může ji sem také přidat. Ale jen trochu, aby nepřebila chuť brambor, které vám přes noc natáhly ten vynikající nálev a mléko.
Až budete salát dělat na Vánoce znovu, půjde to už skoro samo.
Autor: Roman Beneš
Hodnocení
Hodnocení: 2.75 hvězdiček / Hodnoceno: 4x