Pstruh pečený na zelenině je zdravá dobrota bez námahy
7. únor 2017 Eva Recepty 6532 zobrazení 393 slovNa ryby v našem jídelníčku zapomínáme. Není se až tak čemu divit. Nemáme moře a pro čerstvé sladkovodní musí většina z nás do rybárny nebo supermarketu, což vždycky nevyjde. Jednou za čas se ale vyplatí se zvednout a zajet si například pro čerstvého pstruha. Jak ukazuje tento recept, jeho příprava je snadná, výsledek delikátní.
Ryby obsahují především omega – 3 nenasycené mastné kyseliny, které mají úžasný vliv na srdce a krevní oběh. Jsou ideální při dietách na odbourávání tuku, nebo jsou třeba blahodárné pro naše šlachy a klouby.
Ingredience:
- 1 chlazený vykuchaný pstruh
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 5 brambor
- ½ citronu
- bylinkové máslo (případně obyčejné máslo)
- sůl
- koření na ryby
Postup:
Příprava je téměř primitivní. Zeleninu omyjeme, cibuli a brambory oloupeme a vše pokrájíme na menší kousky. Brambory na něco větší. Do nádoby, ve které budeme rybu péci, položíme pár kousků másla, na které položíme zeleninu. Omytého pstruha osušíme, nasolíme a okořeníme zvenku i zevnitř a do jeho vnitřku vložíme pár kousků bylinkového nebo obyčejného másla. Rybu položíme na zeleninu a na ni pár koleček citronu.
V předem rozpálené troubě, cca na 200 stupňů, pečeme asi 40 minut. Hlavičku odlomíme a z dobře upečeného pstruha celkem jednoduše vyjmeme i s ocasem celou páteř i s kostmi. Tip: Pod rybu se skvěle hodí například kombinace rajčat a česneku. Brambory volím k rybě téměř vždy, jen je někdy nepeču s rybou, nýbrž z nich dělám pyré.
TIP: Vyzkoušejte i mořskou štiku s lahodnou houbovou omáčkou či lososa na chřestovém lůžku.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.2 hvězdiček / Hodnoceno: 5x