S přírodní „kulatou lékárnou“ proti nemocem
16. únor 2017 Karolína Jak vyrobit? 6263 zobrazení 550 slovTrápí vás stále rýma, kašel nebo chřipka? Nechcete se cpát prášky a chemickými sirupy, ale raději byste využili přírodní látky? Velkých výsledků dosáhnete i s nejběžnějším druhem ovoce na českém trhu - s jablkem.
Máte ve sklepě uskladněná jablka, která už ztrácí svůj půvab? Využijte je k přípravě zdravé šťávy. Mošt se zase dá připravit i z jablečných křížal.
Čím jablka pomáhají?
Ne nadarmo se jablkům obecně říká „kulaté lékárny“. Nejvíce jsou v dužině obsaženy sachariny. Těch je 13 % ve 100 g dužiny. Ze sacharidů je drtivá část fruktózy (ovocného cukru). Sacharóza a glukóza jsou obsaženy jen málo. Z vitamínů se v jablkách nachází C a E a to v hojném množství. Jablka obnovují střevní mikroflóru a brání kvašení ve střevech. Minerály zastupují v jablkách draslík a železo. Díky hojnému obsahu cenných látek posiluje imunitní sytém a podporuje metabolické procesy.
Šťáva z jablek s medem
Ingredience:
- 7 jablek
- 1 litr vody
- 2 lžíce medu
- šťáva z citrónu
Postup:
Jablka i se slupkou nakrájíme na menší kusy. Dáme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vroucí vody tak, aby byla všechna jablka ponořená a spařená. Dáme vychladnout. Po vychladnutí ochutíme medem, cukrem a citrónovou šťávou. Pokud jsou jablka hezká a čerstvá, můžeme ve šťávě nechat i celé kousky a přikusovat je. Pokud už nejsou tak hezká na pohled, šťávu procedíme nebo prolisujeme.
Jablečný mošt z křížal
Ingredience:
- 4 hrsti sušených křížal nebo slupek
- 1 citron
- 120 ml octa
- 500 g cukru
- 3,5 l vody
Postup:
Nejprve dáme vařit vodu, ve které rozpustíme cukr. Po vychladnutí přelijeme do velké lahve. Přidáme křížaly, na kolečka nakrájený citron (bez jadýrek) a ocet. Uzavřeme folií a necháme 5 dní na teplém místě. Sirup pak přecedíme, aby už dále nepracoval a můžeme popíjet. Mošť pomáhá nejen při nachlazení, ale také upravuje zažívání.
Chcete se posilnit ještě více? Přečtěte si také článek: Co jíst, když se chcete vyhnout chřipce a nachlazení.
Líbil se Vám článek?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 3.62 hvězdiček / Hodnoceno: 8x