S přírodní „kulatou lékárnou“ proti nemocem

Jablko, Zdroj: Pixabay.comJablko, Zdroj: Pixabay.com
16. únor 2017  Karolína   Jak vyrobit?  6065 zobrazení  550 slov

Trápí vás stále rýma, kašel nebo chřipka? Nechcete se cpát prášky a chemickými sirupy, ale raději byste využili přírodní látky? Velkých výsledků dosáhnete i s nejběžnějším druhem ovoce na českém trhu - s jablkem.

Máte ve sklepě uskladněná jablka, která už ztrácí svůj půvab? Využijte je k přípravě zdravé šťávy. Mošt se zase dá připravit i z jablečných křížal.

Reklama

Čím jablka pomáhají?

Ne nadarmo se jablkům obecně říká „kulaté lékárny“. Nejvíce jsou v dužině obsaženy sachariny. Těch je 13 % ve 100 g dužiny. Ze sacharidů je drtivá část fruktózy (ovocného cukru). Sacharóza a glukóza jsou obsaženy jen málo.  Z vitamínů se v jablkách nachází C a E a to v hojném množství. Jablka obnovují střevní mikroflóru a brání kvašení ve střevech. Minerály zastupují v jablkách draslík a železo. Díky hojnému obsahu cenných látek posiluje imunitní sytém a podporuje metabolické procesy.

Šťáva z jablek s medem

Ingredience:

  • 7 jablek
  • 1 litr vody
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z citrónu

Postup:

Jablka i se slupkou nakrájíme na menší kusy. Dáme do hrnce a zalijeme dostatečným množstvím vroucí vody tak, aby byla všechna jablka ponořená a spařená. Dáme vychladnout. Po vychladnutí ochutíme medem, cukrem a citrónovou šťávou. Pokud jsou jablka hezká a čerstvá, můžeme ve šťávě nechat i celé kousky a přikusovat je. Pokud už nejsou tak hezká na pohled, šťávu procedíme nebo prolisujeme.

jablka

Jablečný mošt z křížal

Ingredience:

  • 4 hrsti sušených křížal nebo slupek
  • 1 citron
  • 120 ml octa
  • 500 g cukru
  • 3,5 l vody

Postup:

Nejprve dáme vařit vodu, ve které rozpustíme cukr. Po vychladnutí přelijeme do velké lahve. Přidáme křížaly, na kolečka nakrájený citron (bez jadýrek) a ocet. Uzavřeme folií a necháme 5 dní na teplém místě. Sirup pak přecedíme, aby už dále nepracoval a můžeme popíjet. Mošť pomáhá nejen při nachlazení, ale také upravuje zažívání.

Chcete se posilnit ještě více? Přečtěte si také článek: Co jíst, když se chcete vyhnout chřipce a nachlazení.

Líbil se Vám článek?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Karolína

Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.



Hodnocení

Hodnocení: 3.62 hvězdiček / Hodnoceno: 8x


Komentáře