Sezona raných brambor začíná! Jak je správně upravit a nepřipravit je o chuť a vitamíny?
9. září 2016 Petr Chutě a vůně 7062 zobrazení 517 slovZáří je obdobím sklizně většiny plodin na polích a nechybí ani jedna z nejoblíbenějších přílohových potravin – brambory. Rané brambory se opět objevují na pultech českých obchodů. Kdo má možnost, ještě si zajede s vozíkem na pole na vlastní sběr, kdy brambory vyjdou finančně výhodněji. Proč na „lov“ ranných brambor vyrazit?
Důležité je, že rané brambory jsou nejen chuťově mnohem lahodnější a zajímavější, ale také zdravější, s vyšším obsahem vitamínů. Musí se však správně zpracovat.
Vitamíny v raných bramborách
Vitamíny a minerály v raných a pozdních bramborách jsou stejné. Velký rozdíl je ale v množství některých složek. Rané brambory mají mnohem větší obsah vody a bílkovin, naopak škrobu mají méně. Obsah vody v raných bramborách může být až 80%. Jedná se o nedozrálé plody, které mají ještě velmi tenkou slupku. Ta se dá loupat velmi snadno a při vaření také ráda praská.
Brambory mají vysoký obsah vitamínů A, B1, B2 a B6 a dokonce čtyřikrát více vitaminu C než jablka nebo hrušky. Nechybí ani důležité minerály jako draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík a další.
Úprava brambor je velmi důležitá
Aby vitamíny a minerály v bramborách zůstaly v co největším množství, je zapotřebí vědět, jaké způsoby úpravy jsou nejvhodnější. Rozhodně je dobré vědět, že největší množství tělu prospěšných látek se ukrývá ve slupce nebo přímo pod ní. Z tohoto důvodu doporučujeme brambory neloupat, pokud je to možné. Rané brambory se dají jíst i se slupkou, protože je tenká a snadno stravitelná.
Ideální způsoby přípravy jsou vaření v páře a pečení. Vaření ve vodě nebo smažení naopak připraví brambory o drahocenné vitamíny.
Lahodná chuť a barva
Rané brambory se na talíři vyjímají mnohem lépe, než brambory pozdní. Mají lákavou žlutou barvu a výraznější chuť. Ideálně, pokud se připraví vařením v páře a vcelku. Tak si zachovají svou barvu i chuť. Pokud patříte mezi milovníky bramborové kaše, vyberte si raději brambory pozdní. Nižší obsah škrobu v raných bramborách způsobuje, že kaše nemá správnou konzistenci, jsou v ní stále hrudky a lepí se v ústech.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 3.14 hvězdiček / Hodnoceno: 7x