Skvělé jogurtové těsto na domácí štrúdl i na slané koláče
29. únor 2016 Karolína Jak vyrobit? 21877 zobrazení 285 slovNechcete na své skvělé recepty používat kupovaná těsta, ale vše chcete mít domácí? My také ne! Dlouho jsme hledali a konečně našli. Máme proto vás recept na jednoduché a chutné těsto. Hotové je za několik minut. Perfektně se s ním pracuje, je vláčné díky jogurtu. Vyzkoušejte!
Toto těsto používáme na štrúdly, záviny i slané koláče. Ingredience postačí na přibližně 4 záviny.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 máslo nebo Heru
- malý kelímek bílého jogurtu 150 g
- sůl
Postup:
Máslo nebo Heru si necháme 30 minut před začátkem přípravy těsta povolit při pokojové teplotě. Nerozpouštíme, protože z rozpuštěného másla se těsto připravuje špatně.
Do misky si procedíme mouku, kterou lehce osolíme. Promícháme a do mouky přidáme bílý jogurt. Opět společně promícháme a povolené máslo přidáváme až nakonec. Rukou nebo ve stroji hněteme těsto tak dlouho, až se všechny ingredience dobře propojí a těsto bude hladké a vláčné. Nemělo by se lepit ke krajům misky. Před použitím těsto necháme 15 minut odpočinout v ledničce a můžeme využít.
Pokud těsto využíváme na sladké pokrmy – štrúdly, koláče a další, přidáváme do něj trošku skořice i vanilkového cukru.
Pro přípravu slaných koláčů můžeme do těsta zamíchat i čerstvé nebo sušené bylinky.
Autor: Karolína
Jsem mamka na mateřské a i když je času poměrně málo, snažím se vařením bavit. Zkouším variace zdravé kuchyně. V kuchyni hodně využívám vlastní bylinky i jiné plody přírody. Domácí šťávy, sýr, marmelády aj. to je prostě moje.
Hodnocení
Hodnocení: 2.61 hvězdiček / Hodnoceno: 41x