Dokonale křehké linecké cukroví s vůní citronu a vanilky
29. listopad 2016 Magda Recepty 15504 zobrazení 526 slovBez lineckého cukroví si české Vánoce snad ani nelze představit. Když se vám rozpustí v ústech a na závěr přijde tečka v podobě lahodné marmelády. Hmm...Vyzkoušejte tento léty prověřený recept.
Linecké cukroví se tradičně promazává jahodovou či rybízovou marmeládou. Dá se ale experimentovat. Božské je i s borůvkovou či méně tradiční pomerančovou.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- Troška kůry z bio citronu
- Marmeláda dle chuti
Postup:
Do misky prosejeme mouku a přidáme k ní změklé máslo pokrájené na malé kousky. Čím menší kousky jsou, tím lépe vám půjde těsto zpracovat. Přidáme i ostatní ingredience. Hněteme až do chvíle, než vznikne nelepivé těsto. To zpracujeme do válečku, zabalíme do potravinářské folie a dáme na cca 3 hodiny do lednice. Můžeme zpracovat hned, ovšem s těstem se bude o něco hůře pracovat. Čím déle také bude těsto odpočívat, tím křehčí a tedy i lahodnější bude.
Po vyjmutí z lednice ihned rozválíme na plát o síle cca 3 mm. Dbejte na to, aby bylo těsto všude stejně silné, pokud by bylo tenčí a tlustší, dělalo by to neplechu při pečení. Slabší kousky by se připalovaly, silnější budou nedopečené. Pomocí vykrajovátek vykrajujeme jednotlivé tvary. Tradiční jsou kolečka, skvěle vypadají i hvězdy, kytičky, stromeček aj. Vždy do poloviny uděláme do středu větší dírku.
Na plech si připravíme pečící papír, na něj klademe cukroví. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Pečeme asi 5 minut, dokud není těsto lehce růžové. Vyndáme a necháme vychladnout. Poté uložíme do krabičky a necháme asi týden odpočívat. Poté už stačí jen promazat marmeládou a lehce zaprášit moučkovým cukrem.
TIP: Pokud chcete, můžete část namočit do čokolády, rázem vám vznikne nový druh cukroví.
Podívejte se i na naše další recepty na vánoční cukroví:
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Magda
Přiznám se bez mučení – u nás doma je pánem kuchyně můj manžel. Věnuji se hlavně pečení a experimentům. Nesnáším „umělou“ chuť, kterou má řada běžně dostupných surovin. Hledám cesty, jak využít čerstvé potraviny a pomocí nich si vyrobit domácí pochoutky.
Hodnocení
Hodnocení: 3.19 hvězdiček / Hodnoceno: 26x