Tradiční čočková polévka s párkem – recept přímo od babičky!

čočková polévka, Zdroj: Archiv autoračočková polévka, Zdroj: Archiv autora
15. duben 2016  Petr   Recepty  65535 zobrazení  461 slov

Čočková polévka je jednou z nejoblíbenějších českých polévek. Její lehce nakyslá chuť společně se sladkou chutí cibule a párkem se skvěle doplňují. Receptů a možností, jak tuto polévku připravit, je mnoho. My jsme si pro rady došli za babičkou a přinášíme vám recept na tradiční čočkovou polévku.

Moderní variantou čočkové polévky je polévka z červené čočky. Červená čočka je rychleji uvařená a podle odborníků je i zdravější. I tento recept pro vás připravujeme, pokud ale dostanete chuť na klasiku, tady ji máte.

Reklama


Ingredience:

  • 1 hrnek čočky
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 nožičky jemných párků
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžičky cukru
  • majoránka
  • 40 g sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Alespoň 2 hodiny před začátkem vaření si dáme čočku namočit do vody, aby změkla. Jinak bychom ji museli vařit dlouhou dobu a zrna by nemusela být uvařená stejnoměrně. Do hrnce si dáme sádlo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Cibulku zaprášíme moukou, promícháme, necháme 1 minutu orestovat a zalijeme vodou.

Vodu přivedeme k varu a mezitím neustále mícháme. Mouka se jinak bude usazovat na dně a mohla by se připalovat.

Do polévky přidáme čočku, utřené 4 stroužky česneku se solí, pepř, ocet, cukr a majoránku. Necháme vařit do změknutí čočky. Těsně před koncem vaření si na druhou plotnu dáme pánev s trochou sádla, na které orestujeme nakrájený párek na kolečka nebo půlkolečka. Opečený párek pak společně se sádlem z pánve dáme do polévky jako vložku. Podáváme s čerstvým pečivem.

Vyzkoušejte i naše další polévky:

vydatný boršč

zeleninová polévka pro děti

lahodná polévka z medvědího česneku

Líbil se Vám recept?

Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.

I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)


Reklama

Autor: Petr

Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.



Hodnocení

Hodnocení: 2.56 hvězdiček / Hodnoceno: 82x


Komentáře