Tradiční čočková polévka s párkem – recept přímo od babičky!
15. duben 2016 Petr Recepty 65535 zobrazení 461 slovČočková polévka je jednou z nejoblíbenějších českých polévek. Její lehce nakyslá chuť společně se sladkou chutí cibule a párkem se skvěle doplňují. Receptů a možností, jak tuto polévku připravit, je mnoho. My jsme si pro rady došli za babičkou a přinášíme vám recept na tradiční čočkovou polévku.
Moderní variantou čočkové polévky je polévka z červené čočky. Červená čočka je rychleji uvařená a podle odborníků je i zdravější. I tento recept pro vás připravujeme, pokud ale dostanete chuť na klasiku, tady ji máte.
Ingredience:
- 1 hrnek čočky
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 nožičky jemných párků
- 2 lžíce octa
- 2 lžičky cukru
- majoránka
- 40 g sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
Alespoň 2 hodiny před začátkem vaření si dáme čočku namočit do vody, aby změkla. Jinak bychom ji museli vařit dlouhou dobu a zrna by nemusela být uvařená stejnoměrně. Do hrnce si dáme sádlo, na kterém orestujeme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Cibulku zaprášíme moukou, promícháme, necháme 1 minutu orestovat a zalijeme vodou.
Vodu přivedeme k varu a mezitím neustále mícháme. Mouka se jinak bude usazovat na dně a mohla by se připalovat.
Do polévky přidáme čočku, utřené 4 stroužky česneku se solí, pepř, ocet, cukr a majoránku. Necháme vařit do změknutí čočky. Těsně před koncem vaření si na druhou plotnu dáme pánev s trochou sádla, na které orestujeme nakrájený párek na kolečka nebo půlkolečka. Opečený párek pak společně se sádlem z pánve dáme do polévky jako vložku. Podáváme s čerstvým pečivem.
Vyzkoušejte i naše další polévky:
lahodná polévka z medvědího česneku
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Autor: Petr
Vaření je pro mě nekonečná možnost zkoušení nových věcí. Chci, aby chuť pokrmu byla vyvážená, proto rád experimentuji. Často využívám bylinky a exotické koření. Ze všeho nejradši mám kombinování chutí, které s sebou na první pohled nemusí ladit. Když se ale výsledek podaří a chutě spolu ladí, je to skvělý pocit.
Hodnocení
Hodnocení: 2.56 hvězdiček / Hodnoceno: 82x