Domácí hamburger nemusí být jen z masa! Úžasná je kombinace s řepou a ovesnými vločkami!
9. květen 2016 Eva Recepty 3973 zobrazení 531 slovHistorie hamburgerů sahá až do 19. století. Jeho přesný původ už ale asi nezjistíme. Přou se o něj Němci, Angličané i Američané. Každopádně v Evropě se slušně zabydlely a to možná ještě více než je zdrávo. A to doslova. Dnešní "hamburgerová mládež" pro sebe příliš dobrého nedělá, když denně navštěvuje místa, kde k burgeru dostanou ještě slané smažené hranolky a super sladkou limonádu. Naštěstí jsou mezi námi tací, které napadlo, že do horizontálně rozkrojené housky můžeme vložit de facto cokoliv, co máme rádi a je zdravé . Třeba burger z řepy a ovesných vloček.
Červená řepa vyžaduje zláštní zacházení. Přečtete si také náš článek: Jak pracovat s červenou řepou, kde se dozvíte více.
Ingredience:
- 2 řepy
- 2 vejce
- 4 stroužky česneku
- 120 g ovesných vloček
- sůl, pepř
- čerstvý rozmarýn
- 1 cibule
- 50 g nivy
- máslo
- olej na opečení burgerů
- 4 bulky nebo housky
- 2 p. l. třtinového cukru
- ledový salát
Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme vejce, vločky, rozmarýn, sůl, pepř, utřený česnek, vše důkladně promícháme nebo umytýma rukama prohněteme a alespoň na hodinu uložíme do lednice, aby vločky vše nasákly a změkly. Z těsta vytvarujeme placičky a po obou stranách je opečeme na oleji nebo pečícím papíře dozlatova. Já v tomto případě volím klasickou pánev nebo gril, aby byly placičky pěkně křupavé.
Mezitím rozpůlíme cca 4 bulky či housky a dokřupava je krátce nasucho opečeme na roštu v rozehřáté troubě či na grilu. Na pánvi rozpustíme lžíci másla, přidáme tenké plátky cibule a po zpěnění ji posypeme 2 lžícemi hnědého cukru. Za stálého míchání vyčkáme do zkaramelizování cukru a zhnědnutí cibule, vyjmeme ji z pánve a necháme v malé misce.
Do opečených rozkrojených bulek či housek vložíme postupně plátek ledového salátu, pokud možno horkou placičku, tenké plátky či kousky nivy nebo jiného sýra s modrou plísní a navrch zkaramelizovanou cibulku. Pro lepší manipulaci s burgerem je možné napíchnout ho ze shora párátkem. Tip: Pro výraznější chuť můžete spodní část bulky lehce potřít majonézou nebo kečupem.
Líbil se Vám recept?
Potěší nás, pokud jej podpoříte sdílením na Facebooku. Nebo ho někomu pošlete e-mailem. Nebo o něm prostě jen někomu řeknete.
I když to bude jen jednomu známému, budeme rádi :) Děkujeme :)
Máte rádi červenou řepu? Podívejte se i na další recepty, kde hraje hlavní roli:
Autor: Eva
Vaření mě baví. Nebaví mě ale složité sáhodlouhé recepty, u kterých strávíte v kuchyni hodiny. Upřednostňuji jednodušší a zdravější jídla, při jejichž přípravě často nepotřebujete ani přesnou váhu a nedá se toho tedy moc zkazit. Nemusím příliš maso, takže recepty budou často vegetariánské. Snad Vám bude chutnat a inspirujete se
Hodnocení
Hodnocení: 3.25 hvězdiček / Hodnoceno: 4x